fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Manual för att gå ned i vikt

Manual för att gå ned i vikt med hjälp av hemmaträning och goda kostvanor

Viktnedgång

Vi har gjort en manual till dig som vill gå ned i vikt och deffa till kroppen. Eftersom många  har det som mål. Vi skulle välja presentera ett annat synsätt och modell för att gå ned i vikt. Allt för ofta så jagar vi en speciell vikt och vi vill se ut på ett speciellt sätt, men många gånger när du uppnått ditt mål så är du ändå tom och olycklig och då går det utför igen. Du kanske känner igen dig? Hur du kämpat länge med någonting och sen dör motivationen när du gått i mål. Då är du tillbaka på ruta ett.  Det är för att du inte har förändrat din bild av dig själv, det räcker inte att bara gå ned i vikt utan du måste från start ha en bra självbild som du alltid har med dig. Ser du dig själv som värdelös, ful och otillräcklig så spelar det ingen roll vad vågen visar eller hur du ser ut framför spegeln, du måste ändra din självbild. 

1. Självbild 

Hur du ändrar din självbild? Din självbild är dina inre tankar om dig själv, hur du ser på dig själv. Varför tänker vi negativt om oss själva? bra fråga för tankarna som är positiva finns hela tiden tillgängliga så du kan när som helst plocka fram dem istället för de negativa. När du svävar iväg och tänker negativt om dig själv, gräv fram de positiva tankarna och det kommer tillslut bli ditt nya jag. 

Fråga dig själv vem du vill vara? Vilka egenskaper vill du ha? Starta med att agera och tänka som den personen. Välj ut 5 förebilder du har och skriv ner vilka egenskaper du tycker om hos dem. Starta att agera som dem och starta att leva som den person du vill vara redan idag! Du måste boosta dig själv med positivitet så att du glömmer din gamla bild av dig själv. 

Påminn dig ofta om vem du är och vad för egenskaper du har. Tex. en morgonrutin att alltid säga 3 positiva saker till sig själv framför spegeln, men det hjälper inte med att bara tänka, utan du måste också säga det och framför allt repetera det för att det ska bli ditt nya jag. 

Varför är detta viktigt? Om du går ner i vikt och fortfarande ser dig själv som överviktig så kommer du snabbt tillbaka till din startposition. Se dig själv som den hälsosamma och friska personen du redan är! 

2. Vardagsmotion 

Om du tar 10000 steg så kommer du göra av med cirka 300-500 kcal varje dag. Det blir upp emot 3500 kcal i veckan och det blir på ett år 182 000 kcal. Nu tror jag du förstår vilket enkelt och bra sätt det är att gå mycket för att göra av med energi. 
Promenader är väldigt rofyllt för sinnet också, rensar skallen och du får kommat i naturen och få luft. Om du sedan gör till vana att gå snabbt så kommer du förbruka ännu mer energi. Problemet idag är att vi rör oss för lite och äter för mycket tillsammans med en för stressig livsstil. 

Gör det till en vana att vara aktiv i din vardag, detta ska du ta på allvar. Parkera bilen längst bort, ta trapporna, lek med dina barn. Detta bör du verkligen tänka på om du har ett stillasittande arbete. 

3. Kalorier ut och in

Detta är en lag som ingen kan säga emot. Därmed sagt att du inte ska svälta och gå extremt låg i ditt energiintag som du gör i en vlcd diet där du ska äta 800-1000 kcal varje dag. Det gör ofta att resultatet blir kortsiktigt och du går upp i vikt när du slutar för att det inte var hållbart. Dessutom, hur ska du kunna träna och orka med livet när du inte får något bränsle i dig? 

Det du istället ska göra är att ligga på ett underskott på cirka 500 kcal per dag. Det skapar ett underskott på 3500 kcal som ungefär är 0,5 kg i veckan. Det blir 2 kg i månaden. Långsiktigt tänk skapar resultat. Vi tror inte på att du ska räkna kcal hela livet, men du behöver skaffa dig kunskap om ungefär hur mycket kalorier du förbrukar som avgörs av din ålder, kön, aktivitetsnivå, längd, vikt. https://www.styrkelabbet.se/berakna-energibehov/ 

Du behöver också skaffa dig kunskap om ungefär hur mycket kalorier det är du ska ha i matväg alltså dina energiinkomster. Det blir aldrig perfekt och det ska inte vara perfekt men om du gör rätt saker under en längre tid så kommer det visa sig i spegeln och på vågen. 

4. Träning (gör det du tycker är kul) 

Träning kommer inte automatiskt göra att du går ner i vikt. Men det vore väldigt dumt att inte dra nytta av alla de fördelarna som finns av att träna.Såklart ger styrketräning andra fördelar än konditionsträning. Det viktigaste är ändå att du gör någonting du tycker är relativt kul. Då menar jag inte att det alltid kommer vara roligt eller att det kommer vara kul första passen, det du måste förstå är att träning kommer alltid vara jobbigt, spelar ingen roll om du inte tränat på 8 år eller om du är elitidrottare, det är lika jobbigt fast på olika sätt.Stressreducerande 

Minskar risken för folkhälsosjukdomar

Lättare att hålla vikten, träning och kost går hand i hand. 

Ger bättre sömn 

Ger en förväntad längre livslängd 

Du klarar av vardagen bättre 

Många bra fördelar och många fler finns det!

5. Flera olika mätmetoder 

Stirra dig inte blint på vågen. Väg dig inte varje dag. och låt inte vikten påverka ditt humör och beteende. Din vikt kommer gå upp och ner. inom några kg dag till dag, det är naturligt. Ta före och efter bilder, använd måttband och kläder som mått för att se din förändring. Ibland kan omgivningen se att du har gjort en förändring också, och det är ju roligt att andra ser att du har förändrats. Du kan också välja att fokusera på ett mål relaterat till träning och hälsa som inte är relaterat till ditt utseende. På köpet kommer ditt mål med vikten och och utseendet komma. Kan vara ett bra sätt för att fokusera på något annat. 


 

6. Tålamod 

Eftersom det ständigt påminns i media och i allmänheten hur enkelt och snabbt det går att förändra sitt liv och sin livstil så tänker vi i detta inlägg påminna er om att det är bullshit och att det inte finns några Quick fix. https://www.expressen.se/premium/halsa/tre-experter-tre-metoder-sa-latt-kan-du-ga-ner-10-kilo-/ 

Tålamod är nyckeln. 
Om du har legat på latsidan i 10 år hur ska du då kunna göra en förändring på 30 dagar. Upplagt för ett misslyckande om du inte har ett långsiktigt tänk. Men som vi skrivit förut så är det så att resan kommer gå upp och ner, det är din inställning till misslyckandet/hindret som avgör om du lyckas eller inte. Lägger du dig platt på marken eller ställer du dig upp och krigar vidare?


7. Sömn 

Visste du att du handlar mindre rationellt om du sovit dåligt eller inte fått de sov timmarna som du behöver. Det kommer vara större chans att du går förbi pressbyrån och handlar något gött för när du är trött så vill du ha energi och då tänker vi på snabbmat, och det är ju inte bra såklart. Vi tenderar att äta mer om vi sovit dåligt för att hungerhormonet gherlin ökar vid sömnbrist och mättnadshormonet leptin minskar. 

8. Fokusera på att skapa nya vanor 

Du är dina vanor? Eller hur? Fundera på vilka tre vanor du har som du inte vill ha! Fokusera sen kring vad du kan göra för att byta ut dem? 

Tex: Varje gång du är i affären så köper du med en stor marabou. Lösningen: Låt ditt sinne säga till kroppen, nej jag tar en frukt istället. Kommer vara tufft första gångerna men vill du något tillräckligt mycket så går det. 

En vana är en programmering som du har i dagsläget. Men du har möjlighet att ändra den. Är du villig att göra arbetet som krävs? För det kommer inte vara enkelt,  gör du det tillräckligt många gånger så är det din nya vana.  

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!