fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Gör kolhydrater att du blir tjock?

Kolhydrater

Först och främst så ska vi reda ut vad kolhydrater är bra för? Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter.

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Kolhydraternas primära uppgift är alltså att ge oss energi. 

Fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De hjälper också till att hålla en lagom kroppsvikt. Därför bör de kolhydrater man äter i första hand komma från sådana livsmedel. Där med sagt att du inte behöver välja bort vanlig pasta eller vanligt bröd bara för det inte är fullkorn. Fullkorn innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än produkter gjort på mjöl. Dock handlar allt om mängden och vem personen är som ska inta födan. 

Många skulle behöva äta mindre läsk, godis, glass och bakverk, som innehåller mycket socker men lite näring. Om man ofta äter mat med mycket socker ökar risken för att få karies, hål i tänderna. Äter man mycket mat med socker är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer energi än man gör av med.

För att förstå att det inte är kolhydraternas fel att vi går upp i vikt så ska jag redogöra hur mycket energi varje näringsämne ger per 1 gram 

1 gram kolhydrater 4 kcal 

1 gram fett 9 kcal 

1 gram protein 4 kcal 

1 gram alkohol 7 kcal 

Så du skulle likaväl kunna gå upp i vikt av att äta avokado och fisk tex. Allt handlar om att du får ett överskott av energi och det över en lång tid. Det är inget magiskt med kolhydrater som gör att vi blir tjocka av det. Däremot är det lätt att äta mycket av kolhydrater för att det oftast är gott och livsmedel som inte mättar speciellt bra. 

Men ofta mår du bra av att äta kolhydrater för det ger dig som sagt energi och det kan ju behövas här i livet. Energi för att orka prestera, leka med sina barn, vara glad, orka träna osv. 

 

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!