fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Behöver du träna?

Vi svenskar tränar mer än någonsin men vi är sämre tränade än någonsin??? pågrund av allt stillasittande och dåligt med vardagsmotion. Våra arbeten idag är inte som de var förr, då vi fick motion på arbetstid, vilket är guld värt för vår hälsa. Vi lägger ner mycket pengar på dyra gymkort, personliga tränare, kosttillskott och coola redskap och maskiner.. Men den absolut största vinsten är att klämma in mer vardagsmotion. 

 För lite motion och fysisk inaktivitet beräknas kosta samhället 6 miljarder.. Direkt och indirekta kostnader.   

Måste du träna? 

Nej du måste inte träna eller röra på dig men förvänta dig då inte att du ska må bra och förvänta dig en rad olika problem som följd. 

Våra kroppar är konstruerade för rörelse, det finns ingen annan väg för våra kroppar. Vad kan ett stillasittande liv få för konsekvenser? Ökad risk för fetma, cancer, benbrott, diabetes typ 2, hjärt och kärlsjukdomar, smärta och stelhet, svaga muskler, dålig rörlighet och koordination, högt blodtryck, förhöjda blodfettter, förstoppning, (magproblem) ökad risk för proppar, sämre mental hälsa.

Vem vill ens öka risken för sådant här??? 

Då är de fan bättre att använda kroppen och röra på sig så fort vi får chansen. En bra rekommendation att förhålla sig kring är WHO rekommendationer kring fysisk aktivitet. https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/fysisk-aktivitet-och-matvanor/fysisk-aktivitet–rekommendationer/  Även om det förmodligen krävs mer för en optimal hälsa så är det iallafall en riktlinje. 46% av befolkningen har en kondition som är farligt dålig för hälsan. Man mår sämre, ökar risken att bli sjuk, presterar sämre i vardagen, man lever kortare. (Gymnastik och idrottshögskolan)

Den medicinvetenskapliga tidningen lancet skriver att globalt skördar inaktivitet 5.3 miljoner människors liv. Lika många som rökning och faktum är att fetma skördar mer liv en hunger och svält. Det gör fysisk inaktivitet till en pandemi. 

WHO 2011

80% av alla hjärt och kärlsjukdomar beror på en ohälsosam livsstil 

90% av all ålders diabetes beror på ohälsosamma livsstilar 

30% av all cancer beror på ohälsosam livsstil 

 

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!