fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vad finns det för kostmyter?

 

Hej alla Fitmibo krigare

Detta inlägg kommer handla om Kostmyter 

Är mörk choklad nyttigare än ljus choklad? Är det dåligt att äta efter klockan 18:00? Måste du äta var tredje timme? 

Choklad frågan. Varför jag tar upp just denna myt är att många äter den mörka chokladen i tron om att den är ”nyttig” vilket blir väldigt skevt och missvisande. Den mörka chokladen innehåller mindre socker och mer kakao. Den ger bättre mättnadskänsla. Men äter du lika mycket mörk choklad så får du i dig lika mycket kalorier som om du skulle äta en ljus choklad och det är det som gör oss överviktiga. Vi äter mer än vad vi gör av med. Det är den enkla ekvationen. Så ska du äta choklad, det spelar ingen roll om du äter ljus eller mörk. Det som spelar roll är vad du äter över hela dagen, hur mycket choklad du äter och hur vad du har för mål. 

Är det farligt/dåligt att äta efter klockan 18:00? Myter som florerar är att din ämnesomsättning drastiskt skulle stanna av bara för att det är kväll, vilket skulle leda till viktuppgång och uppkomsten av vissa sjukdomar? Det stämmer inte. Den saktas ner först när du ska sova för då frigörs melatonin som är kroppens trötthormon och din kropp förbereder sig för vila och återhämtning. Men den är nästan obefintligt. För vissa kan den där sena middagen vara livsviktig. Tex om du är idrottare och har tränat sent. Du behöver fylla på energidepåerna innan du går och lägger dig. 

Det som spelar roll är fortfarande lagen om kalorier in och ut tidigare under dagen. Det som gäller för många är att sötsuget och cravings efter mat faller in på kvällen och det kanske är därifrån myten om att äta efter klockan 18:00 inte är bra. Frågan är om du har detta problem, vad kan du göra för att inte äta så mycket på kvällen? Kan lösningen vara att inte ha godsaker hemma? Kan lösningen vara att ha färdiga matlådor redo? Kan lösningen vara att träna på kvällen? 

Om du inte äter var tredje timme så går din ämnesomsättning ner? Stämmer inte alls. Så du behöver inte oroa dig om du inte ätit på tre timmar däremot ökar din ämnesomsättning minimalt när du bryter ner maten, för detta kostar energi. Vi är inte som skalman som har sin matklocka. Sen så kanske det är så att du mår bättre av att äta var tredje timma? Eller du kanske mår bättre av att äta 3 gånger per dag? Vad passar din livsstil? Kommer du kasta i dig mat på kvällen för att du ätit 3 gånger under dagen? Okej då kan lösningen vara att äta 5 måltider så du inte vräker i dig mat på kvällen? 

En riktigt bra källa är livsmedelsverket https://www.livsmedelsverket.se

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!