fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hjärnhälsa vecka 8

Hej alla Fitmibo krigare

3 saker du ska göra för att hjärnan ska må bra enligt Anders Hansen som är överläkare i psykiatri

Få din sömn

Det är otroligt viktigt för vårt fysiska och psykiska välbefinnande men är trots det underskattat. Bland annat så genomgår hjärnan en nattlig städrunda när du sover, då slaggprodukter städas bort. Problemet är att vi sover allt mindre, framför allt unga personer, och det kan mycket väl ha med digitaliseringen att göra.

Var tredje tonåring sover med telefonen i sängen, som en nalle! Jag får in sådana patienter till mig som vill ha tabletter, men då säger jag att de först får slänga ut telefonen ur sovrummet och köpa en väckarklocka, säger han.

Vara fysiskt aktiv

Anders Hansens andra bok, Hjärnstark, handlar just om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Bland annat minskar träning risken för att drabbas av depression och kan också lindra om man drabbats av depression. Vi blir också mer kreativa och får bättre koncentration och minne. Men inte bara det, även hjärnans åldrande kan bromsas av träning.

– Den stillasittande trenden accelererar. Till exempel har 14-åringarnas fysiska aktivitet minskat med 24 procent sedan år 2000. På mindre än 20 år! Den främsta orsaken är just skärmtiden som får oss att vara med stillasittande, säger Anders Hansen. 

Var social – på riktigt

Vi är flockdjur och gjorda för att umgås och träffa andra människor på riktigt, inte via en skärm. Det finns studier som har gjorts och som visar att vår smärttröskel ökar om vi träffar och skrattar med andra människor. Skrattar du i din ensamhet så får du inte den effekten.

– Våra drifter har inte utvecklats för att skicka meddelanden till varandra på en skärm. Då kan vi inte se och tolka varandra som när man träffas. Så även om du chattar med någon på nätet så tolkar hjärnan det som att du är ensam. Och ensamhet gillar inte hjärnan eftersom just ensamhet har lett till undergång tidigare i historien.

Lycka till med din hjärnhälsa

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!