fbpx

F i t m i b o

Bloggen av
Robin & Jennifer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på google

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varför ska du stretcha?

Ska du stretcha eller ska du inte?

Det ska sägas att det finns många frågetecken kring denna fråga! Det vi vet idag är att stretching inte förbygger skador och träningsvärk. Det har inget stöd i forskningen. Däremot visar erfarenheten att regelbunden stretching och annan rörlighetsträning spelar roll för att göra kroppen smidigare, du blir bra på du du gör ofta helt enkelt. Exempelvis är gymnaster otroligt flexibla för att rörlighet är en stor del av deras träning.

Faktum är att du inte behöver stretcha om du känner att du inte vill eller behöver. Det är en fråga om engagemang, tid och vad du har för mål och prioritering. Det som allt pekar på är att du blir smidigare desto mer du utmanar kroppen i rörligheten. Då syftar jag både på rörlighets övningar och stretching övningar. Det är ju toppen bra att vara smidig och jag vet att många känner sig stela och spända idag. Så för den sakens skull kan du stretcha.

Men stretchar du 5 minuter efter varje träning du gör så kommer inte det påverka din rörlighet nämnvärt förutom att det kan vara skönt för välbefinnandet och få avsluta träningen med skön stretching. Det du kan försöka tänka på mer är att ta varje tillfälle i vardagen att rörlighets träna. Bryta stillasittandet genom att med raka ben böja dig framåt och stretcha ut baksida lår. Många bäckar små ger tillslut en stor å. Detta inlägg gjorde dig kanske inte klokare, men det är så det ser ut, vi vet väldigt lite om stretching och rörlighet. Men känslan av att känna sig rörlig och smidig är oslagbar. Du behöver lägga ner tid och engagemang. Det finns ingen Quick fix.

Mina tre bästa tips när det gäller stretching

  1. Gör lite varje dag. Stretcha de delarna där du känner dig spänd. Det bästa du kan göra för din rörlighet är att undvika stillasittandet.
  2. Ta hjälp med rörligheten av en duktig personlig tränare som har rörlighet som expertområde.
  3. Fråga dig själv varför du stretchar? Kan det vara för att du vill ha bättre teknik när du ska göra knäböj? Kan det vara för att du behöver stretcha för att få tillbaka rörligheten efter en skada?

https://www.sats.se/magazine/traning/yoga-och-flexibilitet/stretching-behovs-det/

 

Relaterade Artiklar

Inte medlem hos oss än?

Välkommen tillbaka Snygging!